Pizza w wersji FIT na obiad
07:48- półtora szklanki mąki razowej
- pół szklanki letniej, przegotowanej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 20g świeżych drożdży
- jako dodatek zioła prowansalskie, bądź ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do miski.
Do drożdży dodajemy wodę (w pokojowej temperaturze), oliwę, sól i cukier - mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę - mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyrzucamy na stolnicę tudzież blat - wyrabiamy przez 10 minut - ciasto na początku może się kleić do rąk - aby tego uniknąć możecie obsypać dłonie mąką, aczkolwiek nie dodajemy więcej mąki do samego ciasta. Później ciasto jest coraz bardziej elastyczne i przyjemne w dotyku
Następnie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20-30 minut.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto, rozgniatamy kulkę i formujemy okrągłą pizzę.
Sos na pizzę:
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku,
- pół płaskiej łyżeczki soli i cukru,
- płaska łyżeczka bazylii i oregano
Do miseczki przekładamy koncentrat pomiorowy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, bazylię oregano, następnie wszystko mieszamy.
Smarujemy sosem pizzę.
Dodatki na pizzę:
- rukola
- kukurydza
- mozzarella
- pierś z kurczaka (podsmażona)
- brokuły
- pomidorki koktajlowe
Najpierw na pizzę nakładamy rukolę i kukurydzę
Następnie podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanego do 220 stopni Celcjusza, wykładamy i nakładamy następne dodatki
Wkładamy przygotowaną pizzę do piekarnika na 15-20 minut.
Dressing jogutrowo-ziołowy:
- jogurt naturalny
- ¼ szklanki świeżych ziół, posiekanych – koperek, szczypiorek, natka pietruszki
- szczypta bazylii, oregana, pieprzu
Dressing nakładamy na gotową już pizzę :)
Życzymy smacznego, piszcie z jakimi dodatkami Wy polecacie pizze! :)
0 komentarze