FIT CHRISTMAS COOKIES
08:08
Składniki na około 40 pierniczków po 24 kcal każdy (porcja = 4 pierniczki)
Składniki:
- szklanka zmielonych płatków owsianych
- Szklanka zmielonych otrąb pszennych
- 2 łyżki miodu
- stewia do smaku
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy do piernika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnie jajko
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka 0,5%
Przygotowanie:
1) Otręby i płatki zmiel wcześniej na pył i odmierz po szklance, wysyp na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj dużym nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno stewię, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie oliwę i jedno jajko. Zagniataj ręką ciasto dolewając stopniowo mleko , aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche
2) Dokładnie wyrabiaj ręką przez około 10 minut. Ciasto dobrze zostawić na noc w lodówce żeby się „przegryzło”. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
3) Foremkami wykrajaj z ciasta pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Smacznego ! :)
3 komentarze
Piękne! Aż szkoda zjeść! ;D Obserwuję! melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJakie przepiękne pierniczątka! <3
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Aż żal je jeść :)
OdpowiedzUsuń