Zdrowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem
09:16
Tarta ze szpinakiem i filetem kurczaka.
Cudnie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje!
Cudnie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje!
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 2 żółtka
Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto
Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Składniki na nadzienie :
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 1/4 cebuli,
- 2 jajka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- przyprawy: pieprz czarny mielony, sól
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Szpinak (dokładnie umyty i osuszony) podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i smażymy dalej przez 2 minuty. Przesmażony szpinak zostawiam na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody.
Szpinak (dokładnie umyty i osuszony) podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i smażymy dalej przez 2 minuty. Przesmażony szpinak zostawiam na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka, w
trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem – smażymy na złoty kolor,
ok. 3-4 minuty.
Schłodzone ciasto wykładamy na formę wysmarowana masłem i podpiekamy
przez 15-20 min. w temperaturze 180 stopni C – ciasto musi się zrumienić
(należy pamiętać o obciążeniu ciasta przy pieczeniu).
Do miseczki przekładamy ser, jajka, śmietanę, szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
Należy wszystko wymieszać.
Na podpieczony spód przekładamy kurczaka i przelewamy masę jajeczną ze szpinakiem.
Wierzch można posypać serem
Wierzch można posypać serem
Pieczemy przez 30-35 min, aż masa się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Życzymy smacznego! Piszcie czy wypróbowałyście nasz przepisz i czy jadłyście inne tarty tego typu :)
20 komentarze
Wygląda pysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuję :)
Zapraszam do mnie ;)
niesmialavicki.blogspot.com
Obserwuję :) i zachęcam do obserwacji mojego bloga :)
UsuńWypróbuję !
OdpowiedzUsuńUwielbiam wręcz zdrowe jedzenie ;)
http://strongwomeen.blogspot.com/2015/09/wszystko-nas-czegos-uczy-pomys-na.html
Ooo muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie :)
Tarta wygląda naprawdę przepysznie!
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować tego przepisu ;)
www.sophieasaqueen.blogspot.com
pyszooooootka :) Pomogłabyś mi? Poklikałabyś na mojej stronie? Jeśli to tylko nie problem:) Mój blog - twoimioczami / przesyłka od dresslink
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam szpinak, zapisałam sobie ten przepis i jak znajdę czas w weekend, to namawiam mamę i pieczemy! :D
OdpowiedzUsuńmiłego dnia! thousand-miles-to-heaven ♥
Dzięki za komentarz ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tarty, szpinak i kurczaka ♡ :D
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Mniom , jak to pysznie wygląda ! Musze zrobić !
OdpowiedzUsuńhttp://Fidanzataa.blogspot.com
Nienawidzę szpinaku, ale moja mama podchwyciła przepis i go wykonała.
OdpowiedzUsuńNo i muszę powiedzieć że to nawet dobre! (jak na szpinak to przepyszne)
http://frazeologizmastrall.blogspot.com/
Tarty są genialne!
OdpowiedzUsuńMuszę tej spróbować, dzięki za przepis!
Ciekawy post :)
Zapraszam do siebie: http://fridayp.blogspot.com/
Dobrej nocy! ;)
Smakowicie to wygląda! Nominowałam Was do LBA :) więcej u mnie w nowym poście ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam♥ smileelucky.blogspot.com
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńArbuzowa Lemoniada
Dzięki za komentarz ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, musze sprobowac to sama
Liczę ze zaobserwujesz mnie tez :)
Pyszna jest ta tarta <3 moja mama robi mniam
OdpowiedzUsuńFantastyczny blog obserwujemy ? dajcie mi znać w komentarzu :**
http://friendsforever2001.blogspot.com/
Ej, boski jest wasz blog!
OdpowiedzUsuńDopiero tu trafiłam a jestem zachwycona!
http://wanttobewatched.blogspot.com/
uwielbiam szpinak i kurczaka, więc jak dla mnie to idealne połączenie ♥
OdpowiedzUsuńadgam.blogspot.com
Wygląda smakowicie! Zapraszam do mnie: life-that-inspired.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ! Zapraszam do mnie :D
OdpowiedzUsuńhttp://izablog4.blogspot.com/?m=1
Podhale uwielbiam! A tartę chyba zrobię, bo mnie przekonałyście:)
OdpowiedzUsuń