FOOD /
Opublikowane dnia 07.06.2017, 09:11
LEMONADE & COCKTAIL JARS
LEMONIADA :
- 1 pomarańcza
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 4 nasiona kardamonu
- gałązka mięty
- 1 litr zimnej wody
- kilka kostek lodu
HERBATA MROŻONA :
- 2 pomarańcze
- 1 cytryny
- 1 limonka
- herbata zielona
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 litr zimnej wody
- kilka kostek lodu
KOKTAJL TRUSKAWKOWO - BANANOWY :
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki truskawek
- 2 banany
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- listki świeżej mięty
Opublikowane dnia 03.12.2016, 08:08
Fit Christmas cookies
Składniki na około 40 pierniczków po 24 kcal każdy (porcja = 4 pierniczki)
Składniki:
- szklanka zmielonych płatków owsianych
- Szklanka zmielonych otrąb pszennych
- 2 łyżki miodu
- stewia do smaku
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy do piernika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnie jajko
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka 0,5%
Przygotowanie:
1) Otręby i płatki zmiel wcześniej na pył i odmierz po szklance, wysyp na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj dużym nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno stewię, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie oliwę i jedno jajko. Zagniataj ręką ciasto dolewając stopniowo mleko , aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche
2) Dokładnie wyrabiaj ręką przez około 10 minut. Ciasto dobrze zostawić na noc w lodówce żeby się „przegryzło”. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
3) Foremkami wykrajaj z ciasta pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Smacznego ! :)
Opublikowane dnia 01.10.2016, 07:02
Sałatka z grillowanym kurczakiem i mango
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- mix sałat
- 1 mango
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza
- grzanki
- sos winegret
- bagietka
Opublikowane dnia 04.05.2016, 07:48
Pizza w wersji FIT na obiad
- półtora szklanki mąki razowej
- pół szklanki letniej, przegotowanej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 20g świeżych drożdży
- jako dodatek zioła prowansalskie, bądź ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do miski.
Do drożdży dodajemy wodę (w pokojowej temperaturze), oliwę, sól i cukier - mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę - mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyrzucamy na stolnicę tudzież blat - wyrabiamy przez 10 minut - ciasto na początku może się kleić do rąk - aby tego uniknąć możecie obsypać dłonie mąką, aczkolwiek nie dodajemy więcej mąki do samego ciasta. Później ciasto jest coraz bardziej elastyczne i przyjemne w dotyku
Następnie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20-30 minut.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto, rozgniatamy kulkę i formujemy okrągłą pizzę.
Sos na pizzę:
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku,
- pół płaskiej łyżeczki soli i cukru,
- płaska łyżeczka bazylii i oregano
Do miseczki przekładamy koncentrat pomiorowy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, bazylię oregano, następnie wszystko mieszamy.
Smarujemy sosem pizzę.
Dodatki na pizzę:
- rukola
- kukurydza
- mozzarella
- pierś z kurczaka (podsmażona)
- brokuły
- pomidorki koktajlowe
Najpierw na pizzę nakładamy rukolę i kukurydzę
Następnie podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanego do 220 stopni Celcjusza, wykładamy i nakładamy następne dodatki
Wkładamy przygotowaną pizzę do piekarnika na 15-20 minut.
Dressing jogutrowo-ziołowy:
- jogurt naturalny
- ¼ szklanki świeżych ziół, posiekanych – koperek, szczypiorek, natka pietruszki
- szczypta bazylii, oregana, pieprzu
Dressing nakładamy na gotową już pizzę :)
Życzymy smacznego, piszcie z jakimi dodatkami Wy polecacie pizze! :)
Opublikowane dnia 25.01.2016, 09:40
Cookies
Składniki na ciasto:
22 dag masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka zwykłego cukru
2 duże jajka
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag gorzkiej czekolady
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka zwykłego cukru
2 duże jajka
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag gorzkiej czekolady
Nadzienie:
4 Oreo
1 Bounty
1 Milky way
Sposób wykonania:
1. W jednej misce utrzeć miękkie masło z białym cukrem, brązowym cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać w nią jajka.
2. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać ją z solą i sodą. Suche składniki przesypać do miski z masą maślano-jajeczną, dokładnie połączyć. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
3. Podzielić ciasto na podwójną ilość ciasteczek i kolejno rozwałkować.
Bounty i Milky way podzielić na dwie mniejsze połówki tak aby pomieściły się w ciasteczkach.
4. Następnie położyć nadzienie na środku rozwałkowanego ciasta i przykryć drugim oraz zlepić by powstała całość
.
5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawić między nimi odstępy. Piec przez 14-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.
Życzymy smacznego! :)
Zdrowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Opublikowane dnia 01.09.2015, 09:16
Tarta ze szpinakiem i filetem kurczaka.
Cudnie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje!
Cudnie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje!
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 2 żółtka
Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto
Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Składniki na nadzienie :
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 1/4 cebuli,
- 2 jajka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- przyprawy: pieprz czarny mielony, sól
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Szpinak (dokładnie umyty i osuszony) podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i smażymy dalej przez 2 minuty. Przesmażony szpinak zostawiam na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody.
Szpinak (dokładnie umyty i osuszony) podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i smażymy dalej przez 2 minuty. Przesmażony szpinak zostawiam na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem – smażymy na złoty kolor, ok. 3-4 minuty.
Schłodzone ciasto wykładamy na formę wysmarowana masłem i podpiekamy przez 15-20 min. w temperaturze 180 stopni C – ciasto musi się zrumienić (należy pamiętać o obciążeniu ciasta przy pieczeniu).
Do miseczki przekładamy ser, jajka, śmietanę, szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
Należy wszystko wymieszać.
Na podpieczony spód przekładamy kurczaka i przelewamy masę jajeczną ze szpinakiem.
Wierzch można posypać serem
Wierzch można posypać serem
Pieczemy przez 30-35 min, aż masa się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Życzymy smacznego! Piszcie czy wypróbowałyście nasz przepisz i czy jadłyście inne tarty tego typu :)