FOOD /

 Opublikowane dnia 07.06.2017, 09:11

LEMONADE & COCKTAIL JARS 





           LEMONIADA : 
  • 1 pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 1 limonka 
  • 4 nasiona kardamonu
  • gałązka mięty
  • 1 litr zimnej wody
  • kilka kostek lodu


               HERBATA MROŻONA : 
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryny
  • 1 limonka 
  • herbata zielona 
  • 1 łyżeczka cukru brązowego 
  • 1 litr zimnej wody
  • kilka kostek lodu


KOKTAJL TRUSKAWKOWO - BANANOWY : 

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • listki świeżej mięty 


 Opublikowane dnia 03.12.2016, 08:08

Fit Christmas cookies


Składniki na około 40 pierniczków po 24 kcal każdy (porcja = 4 pierniczki)

Składniki: 


  • szklanka zmielonych płatków owsianych
  • Szklanka zmielonych otrąb pszennych
  • 2 łyżki miodu
  • stewia do smaku
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnie jajko
  • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka 0,5%

                                   Przygotowanie: 

1) Otręby i płatki zmiel wcześniej na pył i odmierz po szklance, wysyp na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj dużym nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno stewię, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie oliwę i jedno jajko.  Zagniataj ręką ciasto dolewając stopniowo mleko , aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche

2) Dokładnie wyrabiaj ręką przez około 10 minut. Ciasto dobrze zostawić na noc w lodówce żeby się „przegryzło”. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. 

3) Foremkami wykrajaj z ciasta pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.



Smacznego ! :) 


Opublikowane dnia 01.10.2016, 07:02

Sałatka z grillowanym kurczakiem i mango


   Składniki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • mix sałat 
  • 1 mango
  • pomidorki koktajlowe
  • kukurydza
  • grzanki
  • sos winegret 
  • bagietka





 Opublikowane dnia 04.05.2016, 07:48
Pizza w wersji FIT na obiad



 Składniki na ciasto:
  • półtora szklanki mąki razowej
  • pół szklanki letniej, przegotowanej wody
  • pół łyżeczki cukru 
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 20g świeżych drożdży
  • jako dodatek zioła prowansalskie, bądź ulubione przyprawy


Przygotowanie: 

Drożdże rozkruszamy do miski.
Do drożdży dodajemy wodę (w pokojowej temperaturze), oliwę, sól i cukier - mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę - mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyrzucamy na stolnicę tudzież blat - wyrabiamy przez 10 minut - ciasto na początku może się kleić do rąk - aby tego uniknąć możecie obsypać dłonie mąką, aczkolwiek nie dodajemy więcej mąki do samego ciasta. Później ciasto jest coraz bardziej elastyczne i przyjemne w dotyku 
Następnie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20-30 minut.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto, rozgniatamy kulkę i formujemy okrągłą pizzę.

 Sos na pizzę: 
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  •  2 ząbki czosnku,
  •  pół płaskiej łyżeczki soli i cukru,
  • płaska łyżeczka bazylii i oregano
Do miseczki przekładamy koncentrat pomiorowy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, bazylię oregano, następnie wszystko mieszamy. 
Smarujemy sosem pizzę.  

Dodatki na pizzę: 
  • rukola
  • kukurydza
  • mozzarella
  • pierś z kurczaka (podsmażona)
  • brokuły 
  • pomidorki koktajlowe 
Najpierw na pizzę nakładamy rukolę i kukurydzę


Następnie podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanego do 220 stopni Celcjusza, wykładamy i nakładamy następne dodatki


Wkładamy przygotowaną pizzę do piekarnika na 15-20 minut.


Dressing jogutrowo-ziołowy:
  • jogurt naturalny
  • ¼ szklanki świeżych ziół, posiekanych – koperek, szczypiorek, natka pietruszki
  • szczypta bazylii, oregana, pieprzu
Dressing nakładamy na gotową już pizzę :)


Życzymy smacznego, piszcie z jakimi dodatkami Wy polecacie pizze! :) 







 Opublikowane dnia 25.01.2016, 09:40
Cookies 



Składniki na ciasto: 

22 dag masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka zwykłego cukru
2 duże jajka
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag gorzkiej czekolady

Nadzienie:
4 Oreo
1 Bounty
1 Milky way 


Sposób wykonania: 
1. W jednej misce utrzeć miękkie masło z białym cukrem, brązowym cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać w nią jajka.

2. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać ją z solą i sodą. Suche składniki przesypać do miski z masą maślano-jajeczną, dokładnie połączyć. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

3. Podzielić ciasto na podwójną ilość ciasteczek i kolejno rozwałkować.
Bounty i Milky way podzielić na dwie mniejsze połówki tak aby pomieściły się w ciasteczkach.

4. Następnie położyć nadzienie na środku rozwałkowanego ciasta i przykryć drugim oraz zlepić by powstała całość
5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawić między nimi odstępy. Piec przez 14-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.




 Życzymy smacznego! :) 



Opublikowane dnia 01.09.2015, 09:16
Zdrowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem 



Tarta ze szpinakiem i filetem  kurczaka.
Cudnie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje!


         Składniki na ciasto:
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka


Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto 


Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.

Składniki na nadzienie :
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 jajka,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, sól


 W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Szpinak (dokładnie umyty i osuszony) podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i smażymy dalej przez 2 minuty. Przesmażony szpinak zostawiam na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody.


 Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem – smażymy na złoty kolor, ok. 3-4 minuty.


 Schłodzone ciasto wykładamy na formę wysmarowana masłem i podpiekamy przez 15-20 min. w temperaturze 180 stopni C – ciasto musi się zrumienić (należy pamiętać o obciążeniu ciasta przy pieczeniu).


Do miseczki przekładamy ser, jajka, śmietanę, szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
Należy wszystko wymieszać.


Na podpieczony spód przekładamy kurczaka i przelewamy masę jajeczną ze szpinakiem.
Wierzch można posypać serem 
Pieczemy przez 30-35 min, aż masa się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno.
 Życzymy smacznego! Piszcie czy wypróbowałyście nasz przepisz i czy jadłyście inne tarty tego typu :)