Pizza w wersji FIT na obiad

07:48

     



 Składniki na ciasto:
  • półtora szklanki mąki razowej
  • pół szklanki letniej, przegotowanej wody
  • pół łyżeczki cukru 
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 20g świeżych drożdży
  • jako dodatek zioła prowansalskie, bądź ulubione przyprawy


Przygotowanie: 

Drożdże rozkruszamy do miski.
Do drożdży dodajemy wodę (w pokojowej temperaturze), oliwę, sól i cukier - mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę - mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyrzucamy na stolnicę tudzież blat - wyrabiamy przez 10 minut - ciasto na początku może się kleić do rąk - aby tego uniknąć możecie obsypać dłonie mąką, aczkolwiek nie dodajemy więcej mąki do samego ciasta. Później ciasto jest coraz bardziej elastyczne i przyjemne w dotyku 
Następnie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20-30 minut.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto, rozgniatamy kulkę i formujemy okrągłą pizzę.

 Sos na pizzę: 
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  •  2 ząbki czosnku,
  •  pół płaskiej łyżeczki soli i cukru,
  • płaska łyżeczka bazylii i oregano
Do miseczki przekładamy koncentrat pomiorowy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, bazylię oregano, następnie wszystko mieszamy. 
Smarujemy sosem pizzę.  

Dodatki na pizzę: 
  • rukola
  • kukurydza
  • mozzarella
  • pierś z kurczaka (podsmażona)
  • brokuły 
  • pomidorki koktajlowe 
Najpierw na pizzę nakładamy rukolę i kukurydzę


Następnie podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanego do 220 stopni Celcjusza, wykładamy i nakładamy następne dodatki


Wkładamy przygotowaną pizzę do piekarnika na 15-20 minut.


Dressing jogutrowo-ziołowy:
  • jogurt naturalny
  • ¼ szklanki świeżych ziół, posiekanych – koperek, szczypiorek, natka pietruszki
  • szczypta bazylii, oregana, pieprzu
Dressing nakładamy na gotową już pizzę :)


Życzymy smacznego, piszcie z jakimi dodatkami Wy polecacie pizze! :) 





You Might Also Like

0 komentarze