FIT CHRISTMAS COOKIES

08:08


Składniki na około 40 pierniczków po 24 kcal każdy (porcja = 4 pierniczki)

Składniki: 


  • szklanka zmielonych płatków owsianych
  • Szklanka zmielonych otrąb pszennych
  • 2 łyżki miodu
  • stewia do smaku
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnie jajko
  • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka 0,5%
Przygotowanie: 


1) Otręby i płatki zmiel wcześniej na pył i odmierz po szklance, wysyp na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj dużym nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno stewię, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie oliwę i jedno jajko.  Zagniataj ręką ciasto dolewając stopniowo mleko , aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche

2) Dokładnie wyrabiaj ręką przez około 10 minut. Ciasto dobrze zostawić na noc w lodówce żeby się „przegryzło”. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. 

3) Foremkami wykrajaj z ciasta pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.



Smacznego ! :) 

You Might Also Like

3 komentarze